Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Ο ευπατρίδης Θεόδωρος Ν. Συναδινός … και η οικία του που καταρρέει.



του Βασίλη Τουρκοθόδωρου

Ο Θεόδωρος Ν. Συναδινός υπήρξε ένας ευπατρίδης που άφησε το στίγμα του στην ιστορία της χώρας αλλά το ανθελληνικό κράτος τον καταφρονεί όπως και πολλούς άλλους σπουδαίους Έλληνες.

Με καταγωγή από την Τρίπολη, όμως ελάχιστοι συμπολίτες μας τον γνωρίζουν. Λόγιος και συντάκτης, δημοσιογράφος και εκδότης, άνθρωπος του θεάτρου και της μουσικής. Δεν έκρυψε ποτέ το γεγονός ότι υπήρξε πρόμαχος των Εθνικών Ιδεών και στενός φίλος κορυφαίων προσωπικοτήτων της Πατρίδας μας που αγωνίστηκαν σε κρίσιμες εποχές για μια Ελλάδα αλλά και για μια Ευρώπη ακμάζουσα και δυνατή.

Μπορείτε εύκολα να βρείτε το βιογραφικό του στο διαδίκτυο καθώς και άρθρο για την οικία του στο κέντρο της πόλης μας που βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης.

«Ο θεατρικός συγγραφέας Θεόδωρος Ν. Συναδινός - λέει η Έλλη Αλεξίου - περνούσε μια μέρα μαζί με το παιδάκι του τον Νίκο, εμπρός από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου ήσαν μαζεμένοι διάφοροι φτωχοί και τους μοιράζανε βοηθήματα, για το Πάσχα. Ήταν μεγάλη βδομάδα.

Τι είναι αυτοί πατέρα; ρώτησε ο μικρός.

Οι φτωχοί παιδί μου, του απαντάει ο Θεόδωρος Ν. Συναδινός, που είναι άποροι.

Και οι πλούσιοι, τι είναι;

Οι πλούσιοι είναι πεπωρωμένοι!»

Μερικά λουλούδια στην μαρμάρινη επιγραφή που φέρει το όνομα του είναι ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης προς έναν Έλληνα που σχεδόν οι πάντες έχουν ξεχάσει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου