Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Κοινότητα Τουρκολέκα Δήμου Φαλαισίας: τίμησαν τον Γιάννη Κούρο (22.11.2011)



Σε μια σεμνή τελετή στο χωριό Τουρκολέκα της Αρκαδίας τιμήθηκε ο υπερ - μαραθωνοδρόμος, παγκόσμιος πρωταθλητής και Ελληνολάτρης Γιάννης Κούρος.

Η πρωτοβουλία του να λάβει μέρος σε 8 διαδρομές τις οποίες και αφιέρωσε στην μνήμη του Νικηταρά του Τουρκοφάγου, συγκίνησε όλους τους Αρκάδες καθώς και τους υπόλοιπους συμπατριώτες μας.

Πολύ σημαντική η βοήθεια του πολιτιστικού συλλόγου Τουρκολεκαίων. Απλοί άνθρωποι υπερήφανοι Έλληνες πραγματικοί βιοπαλαιστές που έδωσαν δυναμικό παρών στην εκδήλωση αυτή και τίμησαν τόσο τον αγωνιστή του 1821 όσο και τον συμπατριώτη μας Γιάννη Κούρο.


Να σημειωθεί ότι στις 16.10.1816 οι κατακτητές συνέλαβαν στην Λακωνία τον πατέρα του ήρωα Σταματέλο Σταματελόπουλο - Τουρκολέκα, τον αδερφό του Ιωάννη και τον υιό του γνωστού καπετάνιου του Πάρνωνος Ζαχαριά τον Αναγνώστη. Άπαντες αποκεφαλίστηκαν στο κάστρο της Μονεμβασιάς.

Στο χώρο που υπάρχει το μνημείο του Νικηταρά σήμερα βρίσκεται και ο ορθόδοξος ναός που είναι αφιερωμένος στην μνήμη του αδερφού του "Άγιος Ιωάννης ο Τουρκολέκας".


Ακολούθησε μια στιγμή που θα παραμείνει για πάντα ζωντανή στην μνήμη μας. Η ωδή προς τον Νικηταρά άλλη μια πρωτοβουλία του Γιάννη Κούρου. Ακολούθησε η υπογραφή ψηφίσματος με στόχο την ανέγερση ανδρίαντα του ήρωα του 1821 στην περιοχή του Πειραιά.

Η εκδήλωση αυτή έκλεισε με τον εθνικό ύμνο ενώ αμέσως μετά ο Γιάννης ξεκίνησε την διαδρομή του προς τα χωριά και τα βουνά της περιοχής ...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου